OBICEIURI SI TRADITII


Comuna Ocna de Fier, comparativ cu alte comune ale judetului Caras Severin, nu este asa de incarcata de traditii si obiceiuri. Cele care s-au perpetuat, au fost preluate din zonele limitrofe, sau au fost aduse din zonele de bastina, de catre cei care s-au asezat de-a lungul timpului in localitate.

O sărbătoare importanta a comunei Ocna de Fier este Făsancul, a cărei origine se pierde în trecutul milenar făcând parte din mitologia daco-romană. Această sărbătoare populară nu are o dată precisă, ea este legată de lăsatul Postului de Paşti. Se mai numeste Carnavalul Primăverii – se desfăsoară cu şase săptămâni înainte de sărbătorile pascale.

Dintre obiceiuri, deosebit este cel din săptămâna Paştelui, în noaptea de miercuri spre Joia Mare, când se aprind focuri cu lemne de alun şi se bate toaca la orele 24. Toaca se bate pentru a se chema morţii să se încălzească la foc.

Un alt obicei este "Mătcălăul" sau "Însurăţitul". În a doua săptămână de după Paşti, marţea, copiii din comună se adună la crucile de pe fiecare stradă cu coroniţe de flori pe cap şi cu un ou roşu în mână.

Cea ma importanta sarbatoare a localitatii Ocna de Fier, din cursul anului este Ruga satului (Nedeea), care se tine în 15 august fiind prilejuita de sarbatoarea religioasa crestin – ortodoxa , Adormirea Maicii Domnului, cand are loc si Hramul Bisericii din localitate. Cu acest prilej se organizeaza festivitati, serbari , spectacole artistice, au loc intalniri ale Fiilor Satului, iar locuitorii se pregatesc sa primeasca musafiri,( « gosti »), gatindu-si gospodaria de sarbatoare si pregatind mancaruri alese.